Alt starter med en plan…

Noen mennesker kan seile gjennom utdannelsen sin. De bare åpner boka og husker ordrett det som sto skrevet. De møter opp på eksamen og får toppkarakter etter å ha lest det første kapittelet. De er studentene alle elsker å hate, og som alle ønsker å være.

Den kjipe sannheten? Slik er det ikke for de aller fleste av oss. For dama i gata så må det mer til enn dette for å rocke utdannelsen sin. Det du trenger er så enkelt, men likevel noe av det aller vanskeligste…

Du må ha en plan!

Yes, akkurat. Du må ha en plan for hvordan, når og hvor lenge du skal studere. Det er svaret på alle spørsmålene du ikke visste du hadde om det å studere som voksen.

Vi har som regel mange unnskyldninger for å unngå det som er ubehagelig, vanskelig og kjedelig. Og for å være helt ærlig, å ta en utdannelse kan være kjedelig. Det kan være interessant, inspirerende, engasjerende og skikkelig, skikkelig kjedelig! Hvis vi da legger til forpliktelser, travle hverdager, utfordrende arbeidsdager og familie bonanza, så er det utrolig lett å nedprioritere den leseøkten du trenger for å bestå eksamen (som er laaaangt frem i tid, det er jo ikke farlig å skippe en økt…eller?)

Hvis du har en plan, så vil du fremdeles havne i den situasjonen hvor du står med unger som skal på aktiviteter, en skikkelig skallebank etter en lang arbeidsdag med mye lyd, en ektemann som vil ha oppmerksomhet eller svigermor som trenger hjelp til å handle. Forskjellen er at du kan være i din travle hverdag og fremdeles finne tid til å gjøre de leksjonene eller leseøktene som tar deg nærmere mål.

Cluet er å lage en plan som er realistisk og at du forplikter deg til den planen. Å lage en realistisk plan betyr at du ser på dagene dine og tar en vurdering på hva det er mulig å faktisk få til av leseøkter.

Jeg kan ikke fordra tirsdager. Av en eller annen grunn er dette den dagen i uka jeg er trøttest. Det er også den dagen som er proppet full av ting som skjer, alt fra felles opplegg på jobb til høylytte fritidsaktiviteter for ungene mine. Det er ikke dagen for leseøkter på kvelden for å si det slik. Når jeg da lager en studieplan, en framdriftsplan i firmaet mitt eller uansett hva jeg planlegger, så legger jeg inn tirsdagen som fridag. Lørdag derimot er en dag der jeg er energisk og uthvilt. Her kan jeg legge inn en ekstra lang økt.

Med en oversikt over hvordan uka mi ser ut, så kan jeg lage en enkel men veldig effektiv plan som kan se slik ut:

Rema 1000 har et veldig godt poeng når de sier at det enkle ofte er det beste. Planen trenger ikke være komplisert. Hovedpoenget med å lage en plan er å gjøre det enklest mulig for deg, og du trenger ikke gjøre det mer avansert enn nødvendig.

Det viktigste med en plan er forpliktelse. Du MÅ forplikte deg til planen du lager for at det skal være et poeng. Hvis du ikke forplikter deg så kan du like greit la være med hele planen. Det betyr at hvis jeg har skrevet at jeg skal ha en økt på 3 timer på lørdagen, så er det dette jeg skal gjøre, ferdig snakka!

Betyr det at du ikke kan kutte tiden hvis du kjenner det er for mye? Eller at du ikke kan gjøre mer hvis du kjenner inspirasjonen komme? Nei, klart det ikke betyr det! Planen kan justeres, endres og fikses på så mye du bare vil. Det er jo din plan.

Men å skippe planen fordi du ikke orker er ikke måten du rocker eksamen på.

Vi snakkes!

Hva tenker du på?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: