Arbeidslyst, kom til mitt sinn…

…for her skal du motstand finne…

Se for deg at du kommer hjem fra en lang arbeidsdag. Ungene på avdelingen har hengt i taklampa, du skulle alltid vært et annet sted enn der du var, det var syke voksne og ikke nok armer til å ta vare på alle ungene som trengte en ekstra klem akkurat i dag.

Når du synker ned i sofaen etter hverdagens baluba, ungene er endelig i seng, skuldrene senker seg og du kjenner at alt du ønsker å gjøre er å….. ta frem dataen og sette igang med skolearbeid?

Nei, jeg trodde heller ikke det. Når du er voksen og tar en utdannelse så er dette den største terskelen å overvinne. Å overleve eksamen eller å ta fagprøven er bare barnemat i forhold.

Den (triste?) sannheten er at det kun er du som kan gjøre jobben, du må ta et aktivt valg hver eneste dag om å ta frem skolebøker eller videoleksjon og gjøre jobben. Det er som med trening eller den delen av husarbeid som er virkelig kjedelig. Du må gjøre det selv om du ikke har lyst.

Jeg hater å brette klær. Vaske dem? Ikke noe problem. Henge til tørk? Lett! Brette dem og legge dem i skapet? Det kan ta dager og uker før jeg får finger’n ut. Jeg er ikke motivert, terskelen er for høy, jeg utsetter og utsetter, og før jeg vet ordet av det så finnes det ikke en eneste ren bukse i skapet.

Motivasjon er en merkelig ting. Det kan defineres som den kraften som setter i gang eller opprettholder en handling. Med andre ord er motivasjon den kraften som får deg til å gjøre ting.

Det finnes to typer motivasjon. Den indre motivasjonen er den typen du har når selve aktiviteten i seg selv er motiverende. Jeg elsker å strikke, og jeg motiveres til å strikke fordi jeg opplever det som meningsfylt. Andre elsker å gå tur i skog og fjell, og opplever det som meningsfylt. Du må ikke legge inn en svær innsats for å komme i gang.

Når du egentlig ikke er så gira på en aktivitet men må gjøre den likevel, ja da er det ytre motivasjon som gjelder. Vi setter opp belønningssystemer for barn for å motivere dem til å gjøre husarbeid, eller vi tar en fest når eksamen er fullført og bestått. Ytre motivasjon handler om at motivasjonen for å gjennomføre en aktivitet kommer utenfra selve aktiviteten i seg selv.

Hvis du er en av de heldige som digger å lese til eksamen, som synes alt fagteorien er kjempespennende og gleder deg til hver leksjon eller kapittel, ja da gjelder ikke dette for deg. Dessverre gjelder ikke dette for de aller fleste av oss. Størsteparten trenger ytre motivasjon for å komme gjennom en utdanning. Hvilken type ytre motivasjon som funker for deg er det du som vet best, men her kommer noen gode eksempler:

  • Lag en plan: I forrige innlegg snakket jeg om hvor viktig det er å ha en plan for skolearbeidet. En plan er også viktig for motivasjonen. Det er lettere å være motivert når du har en konkret plan å jobbe etter, fordi du kan se din egen fremgang.
  • Allier deg med en venn: På godt norsk kalles dette en accountability partner. Det handler om at du lover at du skal gjøre noe for en person som betyr mye for deg, noe som er forpliktende og motiverende. Det er ikke spesielt kjekt å kjenne at du har skuffet noen du bryr deg om.
  • Gi deg selv belønninger: Belønninger funker på barn, og det funker like godt på oss voksne. Belønningen kan være stor eller liten, det som funker best for deg. Her er cluet at du ikke gir deg selv en belønning før jobben er gjort. Er det vanskelig å holde deg på matta? Be om hjelp fra en du stoler på!
  • Visualisering: Dette er det som fungerer aller best for meg. Jeg har hengende små bilder og lapper overalt i huset mitt, der målet mitt og drømmene mine blir synlige. Jeg har det som skjermsparer på mobilen min. Visualisering handler om å se for deg det du har som mål, kjenne på følelsene du kommer til å ha når du har nådd det, se for deg hvordan livet ditt endrer seg når du endelig har kommet i mål.
Bakgrunnsbildet på pcen min. Minner meg om at jeg skal ta de lure valgene i firmaet mitt

Til syvende og sist så er det du som er ansvarlig for å ta de lure valgene, enten det er å ta frem skolebøkene fordi du hadde planlagt det, spise sunt fremfor å stappe i deg sjokolade (selv om sjokolade er livet!)

Vi snakkes 🙂

Hva tenker du på?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: