Er du klar for eksamen som praksiskandidat?

Tre gode tips for å bestå eksamen som praksiskandidat. Å gjøre det bra på eksamen som privatist handler om å knekke koden. Jeg har mange eksamener bak meg, og dette er mine tre tips for å rocke eksamensdagen

Eksamensperioden var ikke den kjekkeste når jeg var student. Etter at jeg hadde gjennomført minimum seks eksamener i året i fem år, så begynte jeg å få ganske god kontroll. Det var ubehagelig, stressende og utmattende, men også en del av moroa.

De aller første eksamenene jeg hadde på universitetet var beinharde. Jeg hadde skyhøy tro på meg selv, og forventet toppkarakter i alle fag. Jeg jenket meg fort når jeg fikk den ene C’en etter den andre. C er på ingen måte en dårlig karakter, men jeg forventet mer.

tre tips privatist eksamen
Eksamensdagen- den store skrekken for mange!

Det handlet ikke om hvor flink eller dårlig jeg var faget. Det handlet om at jeg ikke hadde knekt koden på hvordan jeg skulle rocke eksamen. Det er nemlig en kunst det også, akkurat som alt annet.

Nå har jeg mer eller mindre 30 eksamener bak meg, så har jeg lært meg de lure triksene for å komme meg gjennom eksamen. Når jeg var ferdig på universitetet, gikk jeg ut av dørene med toppkarakterer på masteroppgaven.

Her kommer tre av de tipsene som har vært viktigst for meg

1. Nøkkelen er i forberedelsene

Med forberedelser mener jeg selvfølgelig at du må være en flittig student før eksamensdagen. Du må med andre ord gjøre jobben! Du må lese, gjøre oppgaver og det du må gjøre for å lære deg pensum. Noen få personer har egenskapen som heter fotografisk hukommelse. Det betyr at de kan åpne bøkene sine en eneste gang, så husker de alt som står. Ikke ta sjansen på at du er en av de. Gjør heller jobben, vær konsekvent og jobb med teorien. Da kan du ikke feile.

Forberedelser betyr også hva du gjør for å forberede deg mentalt. Gå på butikken og kjøp med deg noe sunn (og kanskje noe litt mer usunn) snacks. Det er godt å ha noe å knaske på mens du sitter der. Det holder også blodsukkeret jevnt og på plass, og det påvirker hodet ditt. Pakk sekken kvelden før, les informasjonen du får fra privatistweb, undersøk hvor eksamenslokalet er og hvordan du kommer dit. Kort sagt, alle de små detaljene som kan gjøre eksamensdagen skikkelig tung hvis du ikke har kontrollen.

tre tips privatist eksamen

2. Lag gode notater

Visste du at du kan ta med deg dine egne notater på eksamen? Joda, du kan det nemlig. Studentene som går på onlinekurset mitt får sammendrag av alle leksjonene. Disse kan de gjøre om til sine egne notater og ta med seg på eksamen. Du trenger altså ikke å være redd for jernteppe! Du har nemlig alt du trenger i notatene dine HVIS du har gjort en god jobb når du lagde dem.

Jeg anbefaler stikkord fra pensum OG stikkord til praksisfortellinger som viser at du forstår pensum. Det fører meg rett ned til siste punkt, nemlig:

3. Rocke eksamen med eksempler

Det er enkelt å ramse opp alt du kan. En oppramsing av pensum får deg gjennom eksamen og du kommer til å bestå, MEN…

Hvis du virkelig vil rocke eksamen, så må du vise at du forstår det du skriver om. Den beste måten å vise dette på, er å bruke eksempler.

Eksempler er som perlesukkeret på kanelbolla, saltet i grøten, pepperet i peppersausen. Det gir oppgaven din det ekstra lille «ommmph»-et som trengs for å nå toppkarakteren. Skriver du om aktiviteter som stimulerer språkutviklingen, fortell også om hvordan du har gjort det i praksis. Beskriver du hvordan du kan lage pedagogiske planer, beskriv også hvordan du gjorde det på din arbeidsplass.

tre tips privatist eksamen
Happy sensor=happy student!

Er du redd for å få skrivesperre? Det skrev jeg et innlegg om for litt siden. Du finner det her

Eksempler gjør at du viser at du ikke bare kan teorien, du forstår teorien. Eksamensoppgaven din blir en fornøyelse å lese for sensor, og en fornøyd sensor=gode karakterer!

Trenger du mer enn tre gode tips for å bestå eksamen som praksiskandidat? Lurer du på hvordan du bygger opp en god eksamensoppgave? Last ned min gratis pdf med alle de gode tipsene som jeg har samlet og prøvd ut på mer enn 30 eksamener. Du finner den her

Lykke til med eksamen! Dette fikser du!

Vi snakkes 🙂

Hva tenker du på?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: