Har du Styggen på ryggen?

Hvis du lar være å ta action på drømmen din, så er faren stor for at du har Styggen på ryggen.

Du vet den tanken som kommer snikende med en gang du tillater deg å drømme? Den lille stemmen som får deg til å låse alle de store og små drømmene dine ned i kista.

Det er den stemmen som sier til deg at du ikke er smart nok, flink nok, slank nok, en god nok mor eller hva enn den sier for å fortelle at du ikke er bra nok!

Det er en veldig kraftfull stemme. Den får deg nemlig til å låse bort det du ønsker deg. Den får deg til å tenke «dette får jeg ikke til uansett, så da er det ikke vits å prøve».

Fra boka Til ungdommen av Lisa Aisato- min favorittkunstner <3
Men hva er egentlig Styggen på ryggen?

Styggen på ryggen er frykt. Det er den mørke skyen som sitter på skuldra di og forteller at du ikke vil få det til. Det er

Men visste du at Styggen på ryggen også kan være forkledd som fornuft? Oh yes, det kan komme gode og logiske argumenter for hvorfor du ikke skal ta action på drømmen din. Du har ikke tid, det passer ikke, kanskje når ungene har blitt store, skole er ikke noe for deg, du er bedre på å jobbe. Ja lista over gode argumenter kan være fryktelig lang.

Det som er farlig er at vi lett kan la oss lure, fordi argumentene er jo så logiske. Det er jo helt forståelig at en tobarnsmor ikke setter i gang med fagbrevet akkurat nå, det er jo så travelt både på jobb og på hjemmebane. Det er også lett å kjøpe at en pedagogisk medarbeider med i overkant av 300 000 i årsinntekt ikke kan ta seg råd til et eksamensforberedende kurs til mellom 15 og 20 000 kr.

Argumentene er logiske men ikke nødvendigvis sanne

Problemet med å høre på Styggen på ryggen, er ganske enkelt at argumentene (uansett hvor logiske de er) ikke nødvendigvis stemmer.

Ta for eksempel det økonomiske argumentet. Klart 20 000 kr er mye penger, og alt for mye for veldig mange å spytte ut på en gang. Da er det jo fint at det finnes støtteordninger som kan ta regningen for deg. Både Lånekassen og fagorganisasjoner tilbyr stipend for å dekke utgifter.

Et annet eksempel er frykten for å ikke være god nok. Frykt for å ikke klare eksamen, eller frykt for å ikke mestre. Men (med all respekt å melde) så stemmer det ikke! Eksamen, pensum og alt annet som hører til fagbrevet er ikke noe annet enn det du allerede gjør hver eneste dag. Dette er jo jobben din, du kan det allerede! Du skal bare lære den teoretiske versjonen av kunnskap du allerede har.

Problemet er at så lenge du hører på Styggen på ryggen, så vil du alltid komme med motforestillinger. Jeg vil at du skal finne en motvekt til Styggen på ryggen.

  • finn frem noe å skrive på og med
  • skriv ned alle grunnene du har til å IKKE ta fagbrevet
  • For hver grunn du skriver ned så skal du finne TO motargumenter

For eksempel:

  • Jeg har ikke råd ➡ jeg kan søke om stipend, jeg kan be om delbetaling
  • Jeg er ikke motivert til skole ➡ det er kun seks måneders arbeid, jeg har større sjanse for å få fast jobb med fagbrevet

Hvordan kjennes det ut for deg når du skriver ned motargumentene? Er det ubehagelig? Tror du på det du skriver? Klarer du å finne motargumenter? Jeg hører gjerne fra deg!

Vi snakkes 🙂

Hva tenker du på?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: