Hvorfor bli barne- og ungdomsarbeider

Hvorfor bli barne- og ungdomsarbeider når ingen vil ansette meg? Det var spørsmålet jeg ble konfrontert med av en frustrert, arbeidsledig fagarbeider. Dette er svaret mitt

eg har en annonse ute på Facebook der jeg forteller om Bli barne- og ungdomsarbeider. Det gikk ikke lenge etter at jeg la den ut før folk begynte å dele, like og kommentere. Det er veldig kjekt. Men så kom det en kommentar som gikk rett i magen på meg:

«Hei ikke for og ødelegge her. Men jeg forstår virkelig ikke hvorfor utdanne flere innen Barne og ungdomsarbeider faget når man nesten ikke får jobb innen feltet. Og i noen barnehager lønner de bare etter assistent lønn og ikke som fagarbeider. Jeg jobbet som vikar i fira år og i et vikariat som assistent i et år. Men som ble senere gjort om til barnehage lærer stilling uten og få noe fast jobb. Og har søkt og søker enda etter fast stilling. Men barnehager og skoler prioriterer lærere end en Barne og ungdomsarbeider. Så hadde jeg visst det jeg vet nå. Hadde jeg ikke utdannet meg den veien. Har hørt fra andre også at de må gjøre andre ting for de de ikke får faste jobb i fagfeltet. Så da kjønner jeg virkelig ikke at det skal bli flere barne og ungdomsarbeider når man ikke får fast jobb og må jobbe flere år som vikar.»

Jeg ble rasende, men ikke for den grunnen du kanskje tror.

Jeg ble rasende fordi at dette ikke er greit! Det er ikke greit at fagarbeidere blir behandlet på den måten. Dessverre er det mange som har opplevd dette i de siste årene.

Hvorfor bli barne- og ungdomsarbeider
Foto: Shutterstock

Pengene rår

Det handler om pedagognorm og bemanningsnorm. Skoler og barnehager fikk beskjed om at de skulle ha et bestemt antall ansatte per et bestemt antall barn. Samtidig skal de ha et bestemt antall pedagoger ansatt i hver gruppe.

Når barnehagene og skolene da får en bestemt pott med penger, og det må ansettes flere pedagoger så spises en stor del av budsjettet. For å kunne oppfølge bemanningsnormen, så må det dermed ansettes assistenter.

Det er konsekvensen av pedagognormen så lenge det ikke følger mer penger med.

Jeg blir fryktelig frustrert når jeg hører om fagarbeidere som ikke får jobb. Det er jo en viktig grunn til at jeg hjelper assistenter med fagbrevet. Pedagoger og fagarbeidere utfyller hverandre. Fagarbeidere er en viktig del av det pedagogiske maskineriet.

Ikke minst: Når voksne investerer pengene sine og verdifull tid i å faktisk utdanne seg, ja da skal de ha anerkjennelse, lønn og mulighetene de fortjener!

Så, hvorfor bli barne- og ungdomsarbeider spør du?

Jeg er 100% sikker på to ting

  • Dette er bare for en periode. Etter hvert vil det økonomiske etterslepet være hentet inn. Da vil igjen utdanning telle, og fagarbeidere vil få jobber foran assistenter
  • Vi beveger oss i retning av at alle som jobber med barn må ha en utdannelse.

Så om du lurer på hvorfor du skal bli barne- og ungdomsarbeider så er svaret mitt dette:

Du skal bli barne- og ungdomsarbeider fordi utdanning lønner seg alltid!

Vi snakkes 🙂

Hva tenker du på?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: